BIM is meer dan 3D ontwerp
Bouw Informatie Management
De ervaring leert dat er soms een verwarring bestaat over de definitie van BIM. In de visie van Bakker&Spees wordt BIM in de meest brede definitie gehanteerd. De letters BIM staan daarbij voor Bouw Informatie Management. Dit sluit aan bij het gedachtegoed van de ISO 19650, de internationale BIM normenreeks voor het managen van digitale informatie in de gehele levenscyclus van bouwwerken. Daarmee betekent BIM voor ons dus meer dan alleen een gedigitaliseerd modelontwerp (3D). Met VISI voor BIM krijg je niet alleen grip op het ontwerpproces maar ook op de planning (4D) en financiën (5D). Dat is van belang omdat BIM voor Bakker&Spees een middel is om de maatschappelijke doelstellingen rond klimaat, circulariteit, woningnood, energietransitie, renovatie en onderhoudsopdrachten te realiseren.
Gestandaardiseerd data en processen beschrijven
Dé BIM standaard voor processen
VISI is een internationale BIM standaard (ISO 29481-2). Het levert een methodiek en format voor het beschrijven van verantwoordelijkheden, interacties en proces workflow in elke situatie.
Het is voor (semi-)overheden in Nederland verplicht om VISI toe te passen op de uitwisseling van bouwprocesinformatie tussen partijen in de bouwsector, zowel de grond-, weg- en waterbouw, de burger & utiliteitsbouw als de installatiebranche. Daarom kennen veel mensen VISI vanuit hun ervaring met projecten met de UAV2012 of UAV-GC. De BIM-standaard maakt echter geen onderscheid tussen toepassingsgebieden (tussen of binnen organisaties). Dat is ook logisch; het proces begint niet op het raakvlak en eindigt daar ook niet.
VISI is daarom uitermate geschikt om elk proces gedurende elke bouwfase te modelleren in een werkbare digitale omgeving. Steeds meer organisaties erkennen deze kracht en passen VISI daarom ook toe voor in de definitie-, initiatief-, voorbereiding- en onderhoudsfase. Hierdoor ontstaat data lifecycle management.
Stap voor stap door elk proces
VISI is een Common Data Environment
Om binnen BIM projecten op een goede, gestructureerde manier te kunnen samenwerken is er internationaal in de ISO 19650 afgesproken om met een Common Data Environment (CDE) proces te werken. Binnen het Common Data Environment proces worden informatie of informatiecontainers gedurende verschillende fases van de ontwikkeling gedeeld en beoordeeld. Iedere fase kent een bepaalde status, bijvoorbeeld work in progress, shared, published en archived. Informatie moet door een bepaalde gate om door te kunnen naar de volgende fase, bijvoorbeeld: check, review, approved of authorized.
Volgens de norm is de “Appointing party”, ofwel de opdrachtgever verantwoordelijk voor het opzetten en beheren van de CDE voor het hele project. Binnen de ISO standaard wordt ook een specifieke rol benoemd voor het actueel, gesynchroniseerd en veilig houden van de CDE: de informatiemanager.
VISI van Bakker&Spees is als software oplossing uitermate geschikt om als Common Data Environment te dienen. VISI zorgt voor:
- Een duidelijke CDE Workflow
- Het beheer van attributen en metagegevens die zijn toegewezen aan elke informatiecontainer
- Het op de hoogte brengen van de projectleden van updates (zodat iedereen up-to-date is)
- Het bijhouden van een logboek van informatiewijzigingen (om revisies en wijzigingen van het project bij te houden)
Iemand moet de eerste zijn
De eerste Nederlandse Common Data Environment
Bakker&Spees heeft al in 2018 als eerste softwareleverancier in Nederland met haar VISI software een Common Data Environment opgesteld en daarmee de BAM Groep als eerste opdrachtnemer ter wereld geholpen met het behalen BIM Level 2 certificering. Destijds een ongekende prestatie. BIM Level 2 stelt namelijk hoge principes en eisen aan het beheren en delen van informatie, waarbij ook planning en financiën/calculaties worden gedeeld. Door de standaard werkwijze had BAM ook direct genadeloos inzicht in alle projectcommunicatie voor finance en juridische zaken.
Alles op een rijtje
Voordelen van VISI als Common Data Environment
Onze klanten ervaren vier redenen om VISI van Bakker&Spees als Common Data Environment (CDE) te gebruiken:
- De (semi)overheid moet de VISI standaard verplicht toepassen in de communicatie met andere organisaties. VISI zorgt daarmee al voor een standaard werkwijze binnen de uitvoering van alle projecten (zowel UAV als UAV-GC).
- VISI is als BIM standaard uitermate flexibel om processen, rollen en data zo in te richten om een CDE te kunnen faciliteren en toch ook projectspecifieke wensen te kunnen bedienen.
- VISI zorgt niet alleen voor een ondersteund 3D BIM proces, maar ook 4D (tijd) en 5D (geld) worden geborgd.
- VISI van Bakker&Spees is goed te koppelen aan databases en applicaties
Al je Work in Progress systemen gekoppeld
Handige koppelingen met applicaties en databases
Door de standaardisatie die de VISI standaard op proces en data gebied levert ontstaat een stevige ruggengraad voor het opzetten en beheren van alle informatie in het bouwproces. VISI van Bakker&Spees levert daarbij handige functionaliteit om koppelingen met alle applicaties en databases (semantische Object Type Libraries – OTL’s en objectenbibliotheken) te realiseren waarin informatie ontstaat en wordt beheerd, zoals met:
- Document Management Systemen (DMS),
- Systems Engineering (SE) tools,
- Financiële systemen,
- 3D modelontwerp en GIS software,
- Assetmanagement tools.
Daarbovenop biedt Bakker&Spees ook SuperVISI; handige functionaliteit met data- en processmining mogelijkheden.
In drie stappen jouw Common Data Environment online
Snel geregeld
Wanneer je met VISI gaat werken moet je een aantal dingen regelen. Gelukkig is dat snel geregeld. Hieronder leggen we in het kort uit welke stappen je doorloopt om VISI binnen je project te gebruiken.
1. Als opdrachtgever geef je in het contract aan dat het gebruik van de VISI-systematiek wordt voorgeschreven. We hebben samen met diverse opdrachtgevers al concrete voorbeeld sjablonen opgesteld die je hiervoor kunt gebruiken.
2. Wanneer het BIM project is gegund kun je de rollenkaart invullen en kun je middels een handig online formulier aangeven welke processen je nog aanvullend wil gebruiken. Als je klaar bent wordt het project direct automatisch voor je aangemaakt.
3. Werken met VISI is easy, maar heb je toch behoefte aan wat extra uitleg? Plan dan een instructie of training in met een van onze consultants.
- Meld project aan
Ga je met een nieuw project starten? Meld je project dan hier aan zodat wij meteen aan de slag kunnen met de inrichting. - Plan presentatie
Eén van onze accountmanagers plant graag een moment met je in om de software te presenteren. - Vraag offerte aan
Ben je benieuwd naar de kosten geworden? Vraag dan hiernaast een offerte op. - Stel een vraag
Bel ons op 020-6381489 of laat je vraag hiernaast achter.
Waarom wachten als je gelijk kan starten
Gelijk je project aanmelden of eerst een presentatie?
Meer weten over VISI? Laat hieronder je gegevens achter en we nemen binnen één werkdag contact met je op.