Contractvormen
Contracten en regelgeving binnen de GWW-sector
UAV 2012, UAV GC en Hybride contracten: wat is ook alweer het verschil? We hebben ze voor je op een rijtje gezet.
UAV 2012
Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken en van technische installatiewerken 2012.
In de UAV staan alle rechten en plichten van de opdrachtgever en de aannemer. De UAV bepaalt het contract dat beiden met elkaar aangaan. Door de UAV van toepassing te verklaren, hoeft de bestekschrijver een stuk minder ‘spelregels’ te omschrijven in het aanbestedingsproces.
Net als bij de RAW-systematiek zijn veel administratieve zaken (bijvoorbeeld afspraken over meer- en minderwerk) al bepaald en gestandaardiseerd.
Bij een UAV 2012-werk stelt de opdrachtgever het bestek op en voert de aannemer deze uit. Alle verantwoordelijkheid voor het ontwerp ligt bij de opdrachtgever.
Met zowel VISI als CIVIEL kun je werken conform UAV 2012.
UAV-GC
Uniforme Administratieve Voorwaarden voor Geïntegreerde Contractvormen
Net als de UAV 2012 is de UAV-GC een contractvorm; met daarin de ‘spelregels’ tussen opdrachtgever en aannemer. In deze variant heeft de opdrachtnemer (aannemer) meer taken en verantwoordelijkheden.
UAV-GC is voor veel partijen nog nieuw en wat ingewikkeld op het punt van de precieze verantwoordelijkheden. Vaak stelt de opdrachtgever een aantal eisen op waaraan voldaan moet worden, zoals bijvoorbeeld levensduur, kwaliteit en kleur. De aannemer heeft de vrijheid om een eigen ontwerp- en uitvoeringsplan te maken, zolang het maar aan de voorafgestelde eisen voldoet.
De opdrachtgever zal gedurende het project de werkzaamheden toetsen op punten die vooraf in het toetsingsplan zijn opgesteld. De opdrachtnemer zal gedurende het project essentiële werkzaamheden ter acceptatie aan de opdrachtgever moeten voorleggen.
Een goed artikel over UAV-GC en toetsing en acceptatie is te vinden op de site van VBTM Advocaten.
Met VISI kun je werken conform UAV-GC.
ARW 2016
Aanbestedingsreglement Werken
De term zegt het eigenlijk al: dit is het reglement waaraan men zich moet houden bij een aanbesteding. Dit geldt voor alle aanbestedingen onder de Europese drempelwaarden.
In de RAW-systematiek is hier al rekening mee gehouden. Sinds 1 juli 2016 is er een nieuwe ARW gekomen: de ARW 2016
Met CIVIEL kun je werken volgens de ARW 2016.
Hybride contract
Het kan zijn dat je als opdrachtgever een stuk van het werk zelf wilt ontwerpen, maar een ander deel liever overlaat aan de markt, omdat daar specifieke kennis aanwezig is. Je kunt dan gebruikmaken van een hybride contract. Dat is een contractvorm waarbij gebruik wordt gemaakt van zowel de RAW-systematiek als van UAV GC.
Het gehele contract zal onder UAV GC vallen maar de opdrachtgever kan ook een stuk ontwerpen met de RAW-systematiek.
Op Pianoo vind je alle voor- en nadelen van een hybride contract op een rij.
Maak kennis met CIVIEL
Met CIVIEL maak je RAW-bestekken, V&G-plannen, calculaties en administraties. Onze software is gebaseerd op de RAW-systematiek en goedgekeurd door CROW, dit maakt CIVIEL betrouwbaar.
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte! Je ontvangt de nieuwsbrief ongeveer tien keer per jaar in je mailbox. Uitschrijven is makkelijk.