Gemeente Amsterdam: Hogesluisbrug
‘Alle cruciale informatie haal ik direct boven tafel’
De monumentale dubbele basculebrug Hogesluis in de Sarphatistraat over de Amstel dateert van 1883. Samen met de Blauwbrug is de Hogesluis gebouwd om de stad allure te geven voor de Internationale Koloniale Tentoonstelling. Beide bruggen vervingen een bestaande brug; de originele brug Hogesluis stamde uit 1662. Latere aanpassingen zorgden bij Hogesluis voor veel problemen; hoog tijd om dat eens goed aan te pakken. Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer verzorgt de directievoering en toezicht bij de uitvoering van het project voor de eigen organisatie.

De lat ligt hoog voor deze monumentale brug
Hogesluis is een grote brug, met tien doorvaarten, die weg- en waterzijdig intensief wordt gebruikt. Het is echt een neo-classicistische brug, met overvloedig gebruik van bewerkt natuursteen en een rijke decoratie. Om maar een greep te doen: stalen randliggers met gedecoreerde en gebogen sierstukken van gietijzer met maskers en polychrome schilden (stadswapens), candelaberzuiltjes op de natuurstenen balustrade, gedecoreerde natuurstenen obelisken op de pijlers, lantaarndragers gevormd als scheepsboegen, met bijpassende lantaarns. Het vergt zeer zorgvuldig handelen om bij renovatie van een dergelijke brug de monumentale waarde te behouden.
Verrassingen maken complexe renovatie nog lastiger
Maar renovatie was hoognodig. Er is in het verleden al veel gedaan om de brug te behouden. In 1903 werd de brug versterkt voor de tram. In 1934 kwamen er nieuwe vallen. In 1976 bracht men door de beide keldervloeren boorpalen aan voor aanvullend draagvermogen en vernieuwde men de stalen basculekleppen met de bewegingswerken en de beide rijdekken. Maar het blijft een probleem dat de brug eigenlijk niet voor het huidige zware gebruik is gebouwd. Door het beweegbare middendeel ontbreekt het verband in de brug; inmiddels waren de brughoofden 14 centimeter naar elkaar toegeschoven.
Tijdens de renovatie kwamen nog tal van tegenvallers aan het licht, zodat er veel meer moest gebeuren dan gepland. In plaats van een gedeeltelijke aanpak komt er nu een volledig nieuwe fundering en een nieuw skelet. Natuursteen en decoratie is volledig verwijderd, wordt hersteld en na de renovatie weer aangebracht. Zo staat er straks een nieuwe brug met een grotendeels historische, monumentale afwerking.
Communicatie essentieel om de zaak in de hand te houden
Bij een dergelijke complexe renovatie zijn veel partijen betrokken: opdrachtgever, directievoerder, adviseurs, aannemers. Dit temeer omdat er vóór de renovatie ook nog een complete noodbrug is gemaakt die jarenlang de hele verkeersstroom afwikkelt, inclusief bussen en trams. Dan is een goede communicatie, en vastlegging van de afspraken, essentieel om de zaken in de hand te houden.
Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer en de bouwcombinatie VBK Hoorn – BSB Bergum werken met VISI van Bakker&Spees om de communicatie te laten verlopen volgens het VISI-afsprakenstelsel dat de Nederlandse bouwsector heeft geaccepteerd voor digitale uitwisseling van formele communicatie. Hoe ging dat? Directievoerder Jeffrey Raadschelders van DIVV: ‘Het systeem is goed, maar het bleek lastig om alle partijen op elkaar te laten aansluiten. De software van de aannemer bleek niet aan te sluiten op het reeds door IBA gebruikte systeem. De aannemer is vervolgens ook gebruik gaan maken van VISI waardoor deze problemen niet meer bestonden.’
VISI geeft grip op alle beslispunten
En nu loopt het wel goed? Jeffrey: ‘We hadden wat aanloopproblemen, want je hebt ook als gebruiker discipline nodig. Zo gebruikten de diverse deelnemers verschillende naamgevingen; dat maakte documenten lastig te traceren. In overleg hebben we nu standaardcodes opgesteld, dat werkt eenduidig. Verder vereist VISI goedkeuringsprocedures voor bijna alles; om dat beheersbaar te houden hebben we nu ook kortere procedures. Bouwverslagen bijvoorbeeld stellen we meteen tijdens de vergadering vast en tekenen die af. Dat verslag gaat dan direct in VISI. Alle documentatie is daar te vinden; we hebben een grote contractwijziging aangegrepen om over te gaan op versie 3.0 en alle contractdocumenten in het systeem op te nemen. Ik kan alle cruciale informatie direct boven tafel halen, van de opdracht tot de prestatieverklaring aan toe.Alle beslispunten liggen helder. Bij een wijziging komt er een offerte, een adviseur of wij als toezichthouder kunnen daar nog informatie aan toevoegen. Pas na akkoord van de opdrachtgever kunnen we verder. En na de prestatieverklaring volgt een betaalbaarstelling, zo houden we alles in de hand.’
Goede samenwerking maakt VISI steeds waardevoller
De VISI-standaard en VISI worden bij projecten als deze aan de praktijk getoetst. Is Jeffrey tevreden? ‘Heel veel onnodige handelingen worden nu voorkomen. En er is zeker overzicht. M’n besteksadministratie is op orde, contactdocumenten, alle voortgangsdocumenten, afspraken en accorderingen zijn direct te vinden, ik heb overzicht van de betalingen. In samenwerking met Bakker&Spees heb ik nu wel het meest complete raamwerk in VISI beschikbaar. Wensen zijn er ook nog; digitaal factureren zit er bijvoorbeeld nu nog niet in. Ik ben benieuwd hoe het zich verder ontwikkelt!’
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte! Je ontvangt de nieuwsbrief ongeveer tien keer per jaar in je mailbox. Uitschrijven is makkelijk.