Gemeente Roosendaal
‘Met VISI krijgt de gemeente controle op de bedrijfsvoering’
Het online samenwerkingsplatform VISI helpt de gebruikers om slimmer samen te werken in elk bouwproces. Sinds 2017 maakt ook gemeente Roosendaal gebruik van VISI van Bakker&Spees en krap een jaar later mocht Bakker&Spees zich preferred supplier noemen. Het aantal projecten en gebruikers blijft groeien en zo ook de inzet van VISI. Lees hier hoe de gemeente Roosendaal steeds meer grip krijgt op de bouw- en onderhoudsprocessen in de stad.
Samenwerking tussen mens en applicatie
Implementatiepartner Transmeto staat samen met Bakker&Spees aan de zijde van gemeente Roosendaal met betrekking tot de integratie, schaalbaarheid en implementatie van VISI. ‘Je kan wel stellen dat Roosendaal vooruitstrevend is met de inzet van mogelijke modules en koppelingen binnen VISI,’ vertelt Alex Kalden, verbindingsofficier bij Transmeto.
Zij zetten VISI in om de controle op de gebouwde omgeving te behouden. Kalden: ‘De allergrootste meerwaarde van VISI is dat zowel de standaard juridische voorwaarden als de organisatie specifieke processen van de klant ingericht kunnen worden.’ De inrichting van de software bij de gemeente Roosendaal beschikt bijvoorbeeld over een UAV-GC raamwerk, een Systems Engineering module en een koppeling met het Openbare Verlichting Systeem. Dit systeem schiet gemelde storingen in VISI en deelt deze met de opdrachtnemer zodat hij het op kan lossen. Het platform is dus niet alleen inzetbaar om de samenwerking tussen mensen te ondersteunen, maar ook tussen applicaties.
Tijdsbesparing en controle
De verbindingsofficier vertelt dat de medewerkers en opdrachtnemers van de gemeente Roosendaal sinds de implementatie van VISI tijd over houden om andere dingen te doen: ‘Ik durf wel te zeggen dat je 20% of 30% van de tijd in een werkweek wint door VISI op de juiste manier te gebruiken.’ Alex vult aan dat, behalve tijdsbesparing, de gemeente ook eindelijk echt controle krijgt over de bedrijfsvoering.
Gemeente Roosendaal is binnen Nederland een koploper op het gebied van datagedreven werken doordat het verschillende branche-standaarden combineert in VISI. Kalden vertelt: ‘De gegevenswoordenboeken stedelijk licht (GWSL) en stedelijk water (GWSW) zitten geïntegreerd in het VISI raamwerk waardoor zowel de gemeente als de aannemers communiceren conform de standaarden van RIONED en CROW.’ Hierdoor ontstaat er minder ruis op de lijn tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en is dubbel werk verleden tijd. ‘Het werkt een stuk sneller, effectiever en accurater op het moment dat er aan twee kanten van de tafel dezelfde taal wordt gesproken.’
Nee zeggen
Een uitdaging ten aanzien van de projectcommunicatie in de praktijk is volgens Kalden kortweg acceptatie: ‘Werken in en volgens de standaard is allesbehalve vrijblijvend. Het is mens eigen, zeker in deze sector, om nee te zeggen als er iets moet. En dan is het best even wennen om binnen een framework te moeten werken. Maar als mensen uiteindelijk zien hoeveel tijd het oplevert zijn ze snel om.’ Tot slot vertelt Kalden over de effecten die hij in de toekomst verwacht: ‘Ik hoop dat VISI uiteindelijk wordt ingezet op elk project en dat er daardoor een steeds betere afstemming en interactie tussen de domeinen (licht, water, verharding) zal ontstaan.’
Beeld: ©Gemeente Roosendaal
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte! Je ontvangt de nieuwsbrief ongeveer tien keer per jaar in je mailbox. Uitschrijven is makkelijk.