Interview
Toetreding Europese normcommissie
Sinds enkele maanden is onze collega Ruben namens Nederland actief in de Europese normcommissie CEN/TC 442 ‘Building Information Modelling’. We namen even de tijd om Ruben te ondervragen over zijn nieuwe rol.
Interview met Ruben
Europese normcommissie
CEN/TC442 wat houdt dat in?
De CEN (European Committee for Standardization) is een standaardiseringsorganisatie die bijdraagt aan de doelstellingen van de Europese Unie met technische standaarden. De normen van de CEN staan bekend als Europese Norm (EN).
Binnen de CEN is de Europese normcommissie CEN/TC 442 ‘Building Information Modelling’ actief om gezamenlijke Europese afspraken te maken over het werken met BIM in projecten. Binnen deze commissie vertegenwoordig ik Nederland in een werkgroep die gaat over ‘Information Delivery Specification’.
Van VISI consultant in Nederlandse bouwprojecten tot lid van een Europese normcommissie, wat is het verband?
Veel mensen weten inmiddels wel dat VISI een open standaard is en dat het wordt beheerd door het BIM Loket. Maar waar veel mensen zich niet van bewust zijn is dat VISI ook een Europese norm is. Deze norm is in 2016 overgenomen vanuit de ISO, waar het de naam ‘EN ISO 29481-2:2016 – Building information models – Information delivery manual – Part 2: Interaction framework’ heeft meegekregen. Hoewel het een internationale naam heeft gekregen, is deze norm in 2012 door ISO rechtstreeks overgenomen van de Nederlandse VISI standaard.
VISI is dus een Europese norm, goed nieuws lijkt me?
Het is voor Nederland positief dat een Nederlandse standaard als VISI de Europese norm wordt en andere landen het dus gaan gebruiken. Maar dat betekent ook dat er op Europees niveau beleid wordt gemaakt over hoe landen VISI moeten gaan toepassen. Terwijl we in Nederland doorwerken aan nieuwere versies van de VISI standaard, gaat men in Europa nu dus zelf ook onderling bedenken hoe die standaard moet worden toegepast. Europese normen moeten worden overgenomen door de nationale normalisatie-instituten van de EU-lidstaten. De normen die de CEN/TC 442 ontwikkelt, komen dus ook als NEN-EN normen in ons land terecht. NEN is bovendien verplicht om eventuele strijdige, nationale normen terug te trekken. Dat kan dus betekenen dat een nieuwere versie van de VISI standaard in Nederland wordt vervangen door een veranderde Europese variant.
Kunnen we daar iets aan doen?
We hebben in Nederland de meeste kennis van VISI en inmiddels vele honderden gebruikers. Dankzij mijn toetreding tot deze normcommissie kan ik binnen deze werkgroepen de belangen behartigen van alle Nederlandse VISI gebruikers. Daarnaast kan ik ook zien welke andere Europese BIM standaarden straks direct van invloed zijn op hoe wij in Nederland gaan werken.
Kun je een voorbeeld noemen?
Er wordt momenteel in een taskgroup gewerkt aan een guideline (richtlijn) hoe onder andere VISI moet worden toegepast door Europese landen. Hier geef ik als praktijkexpert input op, zodat we zeker weten dat het huidige gebruik in Nederland hierin goed wordt meegenomen.
VISI voor BIM
Ben je BIM coördinator, BIM manager, BIM regisseur, BIM modelleur, kostendeskundige, planner of informatie manager? Welke rol je in het BIM proces ook hebt, VISI van Bakker&Spees maakt werken met BIM eenvoudig. Al ruim 100 opdrachtgevers maken dagelijks gebruik van de BIM-standaard VISI.
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte! Je ontvangt de nieuwsbrief ongeveer tien keer per jaar in je mailbox. Uitschrijven is makkelijk.